Nem árt, ha tudjátok!

2010 tavaszán vásároltam meg az elsõ profi fényképezõgépet. Azóta rengeteg tapasztalat és tanulság gyûlt össze. Ezekbõl párat megosztok veletek is. Tuti, hogy hasznát veszitek!

Az esküvõi fotózás az egyik legnehezebb fotótéma. Soha vissza nem térõ pillanatokat kell halhatatlanná tenni! Minden pár sokat készül az esküvõjére, és szeretnék megtalálni azt a fotóst, aki megfelelõen felkészült, és aki megfelelõ technikai háttérrel rendelkezik. Nem utolsó sorban pedig tapasztalata is van e téren. Nagyon fontos, hogy az esküvõn készült több száz fotó valóban emlék legyen, amelyeket késõbb visszanézve, az esküvõ minden pillanta felidézhetõ legyen.

Biztos kérdeztétek már magatoktól, hogy mi alapján válasszátok ki a megfelelõ fotóst. Hallottatok róla, vagy láttátok a munkáját, vagy ismeritek, vagy láttátok valamelyik ismerõsötök esküvõjén fotózni, vagy tetszik az egyénisége, stb.

Mielõtt a fotós kereséshez fognátok, tegyétek fel magatoknak a következõ kérdéseket: mennyire fontos nektek az esküvõi fotó? Minõséget vagy mennyiséget kerestek? Ha ezekre a kérdésekre megvan a válaszotok, akkor már nagyot szûkült a kör, amelyben keresgélést folytatnotok kell.

A különbözõ szolgáltatásokhoz természetesen különbözõ áron lehet hozzájutni. Nemcsak fotókat vásárolsz, hanem teljes szolgáltatáscsomagot!

Árban is és minõségben is szélsõséges eltérésekkel találkozhat az, aki ajánlatot kér. A jelentõs árbeli eltéréseket a felszerelések ára, az utómunka minõsége és mennyisége, illetve a fotósok kreativitása közti különbségek határozzák meg. Ez utóbbi az, ami leginkább szubjektív és nem mérhetõ számokkal. Ahhoz, hogy jó képek szülessenek, elengedhetetlen követelmény a technika, de nem elegendõ.

Tudnotok kell: A fotósok sokat fektetnek az igényes, profi felszerelésükbe – egyrészt magukért, másrészt pedig értetek! Egy igazán jó fotós minõségi munkát készít, amely tükrözi igényességét és egy idõ után a védjegyévé válik.

Tudom, közhelynek számít, de az esküvõdet nem tudod (és feltehetõleg nem akarod) megismételni! Épp ezért vagyok meggyõzõdve róla, hogy az esküvõi fotós a nagy nap legfontosabb szolgáltatóinak egyike. Épp ezért nagyon fontos, hogy jól válassz, hogy a fotós eléggé felkészült legyen, legyen megfelelõ tudása és technikája. Rutinosan oldja meg a különbnél különb felkéréseket, helyzeteket.

Az esküvõi fotózás felelõsség és egyben kiváltság is. Egy jó fotós emlékezetessé varázsolhatja ezt a napot. Ha viszont nem érzed jól magad a fotós társaságában, nem fogod élvezni a fotózást, nem fogod szeretni az esküvõdön készült képeket.

Árajánlatkérés

Minden pár tudja, hogy mekkora az az összeg, amit a fotózásra kiván szánni. Egy átlagos 100 fõs esküvõ esetén a fotósra szánt összeg az összköltség 10-15 százalékát teszi ki. Mivel minden esküvõ más és más, épp ezért nem létezik két egyforma árajánlat.

Miután megtaláltátok azokat a fotósokat, akiknek a munkája elnyerte a tetszéseteket, írjatok neki vagy hívjátok fel.

Ajánlatkéréskor adjátok meg a teljes neveteket. Jó úgy kommunikálni, hogy tudjuk, kivel beszélünk. Legyen ez akár írásban, akár szóban. Aki gyorsan válaszol és személyre szabottan fogalmaz, az fontosnak tart Téged. Ha megvolt az elsõ kontaktus, mindenképp kérjetek tõle egy személyes találkát. Itt derülnek ki azok a dolgok magáról a fotósról, a személyiségérõl, amelyek a levélen nem jönnek át. Csak a személyes találkozás alkalmával tudjátok eldönteni, hogy õ-e az, akit kerestek, hogy tudtok-e kommunikálni, hogy szívesen látnátok-e az esküvõtökön, hogy rá mernétek-e bízni magatokat, stb. Itt tudjátok meg, mi az a plusz, amit õ tud adni a többi fotóshoz képest. Igyatok meg egy kávét, beszélgessetek el vele. Ha ezeket megteszitek, akkor nem születhet hibás döntés és biztosak lehettek abban, hogy a számotokra legjobb fotóst választottátok.

Egy esküvõi szolgáltatás kiválasztása ne csak egy számtól függjön, amennyit fizetni kell érte.

Az ár/érték arány ennél sokkal lényegesebb. Ha nem felel meg az ajánlat, méltó lezárása a megkeresésnek, ha egy egysoros levélben visszajeleztek.

Üdvözöllek:

Kátai Jocó

 

 

}